sezonowe ciasto z truskawkami z instagrama-przepis na życzenie
Wczoraj na instagramie opublikowałam zdjęcie ciasta z truskawkami, które jako jedyne zawsze mi wychodzi :) Prosiliście w wiadomościach o przepis więc oto on....
Ciasto jest proste i szybkie.
Spód może być pieczony, jednak zastąpić go można okrągłymi biszkoptami lub pokruszonymi herbatnikami, to już zależy od was:)
Biszkopt:
Do ubitej piany dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać ręcznie lub na najniższych obrotach mikserem.
Piec około 30minut w 180 stopniach
Biszkopt z tego przepisu zawsze wychodzi :)
Biała masa:
Żelatynę rozpuścić w szklance wody i gdy wystygnie dodać ją do śmietany
Truskawki ułożyć na wcześniej upieczony biszkopt , zalać śmietaną ,
gdy już troszkę zgęstnieje ułożyć truskawki na górze.
Ciasto wstawić do lodówki aż śmietana się "zastygnie" i będzie sztywna
Powinna być jeszcze galaretka jednak u mnie się już nie zmieściła.
Przepis jest na tortownicę o średnicy 30cm
Możecie go zrobić w prostokątnej formie , wtedy biszkopt będzie lekko niższy i zmieści się Wam galaretka :)
Ciasto jest proste i szybkie.
Spód może być pieczony, jednak zastąpić go można okrągłymi biszkoptami lub pokruszonymi herbatnikami, to już zależy od was:)
Biszkopt:
- 5 jaj
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Do ubitej piany dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać ręcznie lub na najniższych obrotach mikserem.
Piec około 30minut w 180 stopniach
Biszkopt z tego przepisu zawsze wychodzi :)
Biała masa:
- 0,5kg truskawek lub innych owoców
- 1l śmietany 18%
- 1 opakowanie żelatyny 50g
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 szklanki cukru
Żelatynę rozpuścić w szklance wody i gdy wystygnie dodać ją do śmietany
Truskawki ułożyć na wcześniej upieczony biszkopt , zalać śmietaną ,
gdy już troszkę zgęstnieje ułożyć truskawki na górze.
Ciasto wstawić do lodówki aż śmietana się "zastygnie" i będzie sztywna
Powinna być jeszcze galaretka jednak u mnie się już nie zmieściła.
Przepis jest na tortownicę o średnicy 30cm
Możecie go zrobić w prostokątnej formie , wtedy biszkopt będzie lekko niższy i zmieści się Wam galaretka :)
Smacznego
Pozdrawiam
Lawendowa Magda
Wygląda na smaczny i lekki przepis. Aż chciałoby się wypróbować z mrożonymi truskawkami. Myślę, że jednak warto poczekać na owoce sezonowe :)
OdpowiedzUsuń